...lilin pertama...



16 Mei sambutan hari guru di Malaysia..dunia aku tak penah dengar plak..saje nak bercerita kenangan manis aku dengan guru2 mase sekolah..

===>darjah 1-3<===:cikgu yang aku ingat cikgu Zahari n Sir MahaDevan..cikgu Zahari ni die baik sangat ngan aku.aku penah bagi surat layang kat die sebab time tu aku exam dpt no 6..aku tulis kat die 3+3=6.2+4=6.1+5=6 dan berbagai lagi nombor berkaitan 6..hehehe..apela..die berenti jadi cikgu sebab dia nak masuk askar.(takpun die tensen ngan murid sewel cam aku kot)Sir MahaDevan tu plak dia ajar aku BI.paling aku ingat dia ni teramat la garang.tapi ade satu kejadian tu menyebabkan aku tersentuh hati melihat kebaikan dia.tangan aku patah sebab jatuh kat mane tah pastu beliau dengan caringnya memegang tangan aku dengan penuh lembut dan kasih sayang..pastu beliau telah mengexcuse aku dari kena denda dan tidak membenarkan kawan2 lain menyibuk tengok aku..hehehe..

===>darjah 4<===:cikgu Kamal Jauhari yang buat praktikal kat sekolah aku.beliau ajar Kajian Tempatan..matapelajaran ni memang best sebab kite belajar pasal kawasan persekitaran..yang paling best lagi cikgu ni penah bagi aku hadiah set alat tulis sebab skor dlm ujian..beliau pun selalu datang makan nasi kat umah aku sebab mak aku rajin nak masak untuk cikgu2 praktikal ni..ape yang aku ingat lagi pasal cikgu ni jugak pasal minyak wangi dia yang memang semerbak giler la..kalo moto die potong kete kitorang mesti bau jugak..ish ish...mase aku dalam kelas tambahan masa darjah 5 tibe2 ade surat yang diberi oleh Cikgu Hasnah..rupa2nya surat dari cikgu Kamal yang dihantar dari selatan semenanjung..mase ni dia dah abes praktikal n dah mengajar kat kampung dia..isi kandungan dia biarlah rahsia..:)

===>darjah 5<===:cikgu praktikal jugak name cikgu Hidayat n cikgu Nazli Nazri(name yg sangat klasik sbb tak penah dengar)..tak salah utk aku ckp diorang ni hensem la dan kwn2 aku semua mcm tergedik2 nak rapat ngan diorang.aku pun tak terkecuali kot..dimaafkan ek sebab budak2..:)mase last day diorang praktikal ramai la girls mintak alamt diorang.tapi aku tak mintak sebab mcm segan..tapi yg lawak tahap babat tu aku la org pertama yang anta surat kat diorang!!yang paling tak boleh terima surat aku terkantoi kat cikgu Rosniza sebab tercicir kat tepi longkang(malu giler siot!!!)name pun budak2 hingusan..

===>darjah 6<===:yang ni sentiasa aku ingat ialah cikgu Saidin.satu hari tu dia tanya sape tak buat keje sekolah.aku dengan macho tahap detective conan pun bangun.dengan tak disangka2 beliau soh aku duduk..apehal??aku pun memprotes la ala2 budak baik sebab kawan aku yg lain tak duduk pun..tibe dia marah aku 'saya ckp duduk tu duduk je la'..saba je la..sejak tu ramai kwn2 aku mcm tak suke aku..tolongla kawan2 ku, itu bukan salah aku!!!mase aku habis drjh 6 cikgu tak kawen lagi..tapi die kawen mase aku form 3..die penah ckp kat umi pas kawen tu,"kalo saya tau kawen ni best dah lame saya kawen"..ayat...:)

===>sekolah menengah<===:ni aku rumuskan je sebab takde sangat cikgu yang mcm kamcing ngan aku..tapi yang paling aku tak boleh lupa Cikgu Nazri..beliau penah sembang ngan umi dan tibe2 mengaku jadi pak sedara aku.pehal la..beliau mengajar BM..ade satu peristiwa tu menyebabkan aku sangat marah dan sakit ati kat beliau..mase kelas tambahan tibe2 die ckp,"saya rase nak naik basikal bawak ct la"(aku la orgnya)..pehal ayat yg sangat keji..semua kelas ketawakan aku hampir seploh minit..saba je la..aku kalo ikutkan ati nak je blah dari klas tu.tapi aku kan budak baik..pastu boleh plak cikgu cakap,"eh maksud saye ct tu anak saye(anak die pun name ct jugak)..apehal la..pas scene menggelakkan aku selesai dia soh aku bace pantun..aku dengan selamba nya membalas,"saya tak nak baca.cikgu suruh la org lain!"..aku pun kalo datang sekolah lambat mesti lepas sebab die bagi lepas..malangnya org2 di belakang aku kena ambik name dan disebut kat assembly..hehehe

********
kesimpulan nye aku heran nape cikgu yang aku citer semua laki.tak pasal!!hehehe..cikgu pompuan dah semestinya baik kan..sempena hari guru ni aku nak ucapkan Selamat Hari Guru pada pendidik yang penah ajar aku..mucho gracias!!saye doakan cikgu semua sentiasa dirahmati Allah dan mendapat anak murid yang baik dan comel mcm saye!!tiber....:)